Preview

Journal Biomed

Advanced search

Features of distribution of metals in an organism of laboratory animals at different levels of their food consumption

Abstract

The content of calcium, magnesium, iron, copper, manganese and zinc in tissues of laboratory animals at levels of food consumption, comprising 100, 120 and 140% of the daily requirement evaluated by atomic absorption spectrometry. It is found that excess food intake metalchelates for 28 days doesn't cause their significant accumulation in an organism. Suggested the existence of specific mechanisms for the accelerated elimination of some metalchelates (manganese, copper, zinc) at an elevated level of their income in the digestive tract.

About the Authors

A. O. Revyakin
ФГБУН «Научный центр биомедицинских технологий ФМБА России», Московская обл
Russian Federation


N. N. Karkischenko
ФГБУН «Научный центр биомедицинских технологий ФМБА России», Московская обл
Russian Federation


E. B. Shustov
ФГБУН «Научный центр биомедицинских технологий ФМБА России», Московская обл
Russian Federation


V. N. Karkishenko
ФГБУН «Научный центр биомедицинских технологий ФМБА России», Московская обл
Russian Federation


D. A. Ksenofontov
РГАУ-МСХА им. К.А. Тимирязева, Москва
Russian Federation


N. V. Kasinskaya
ФГБУН «Научный центр биомедицинских технологий ФМБА России», Московская обл
Russian Federation


References

1. Авцын А.П., Жаворонков Ф.Ф., Риш М.А., Строчкова Л.С. Микроэлементозы человека: этиология, классификация, органопатология. -М.: Медицина. 1991. 496 с.

2. Иванов А.А., Полякова Е.П., Ксенофонтов Д.А. Общебиологический феномен депонирования катионов структурами химуса и его значение для создания смесей энтерального питания // Экспериментальная и клиническая гастроэнтерология. 2012. № 2. С. 71-74.

3. Кальницкий Б.Д. Минеральные вещества и кормление животных. - Л.: Агропромиздат. 1985. 207 с.

4. Каркищенко Н.Н., Каркищенко В.Н., Люблинский С.Л., Капанадзе Г.Д., Шустов Е.Б., Ревякин А.О., Болотских Л.А., Касинская Н.В., Станкова Н.В. Роль микроэлементов в спортивном питании и безопасность металлохелатов // Биомедицина. 2013. № 2. С. 12-41. Biomedicine № 3, 2013 А.О. Ревякин, Н.Н. Каркищенко, Е.Б. Шустов, В.Н. Каркищенко, Д.А. Ксенофонтов, Н.В. Касинская

5. Руководство по лабораторным жи-6. Шлыгин Г.К. Межорганный обмен вотным и альтернативным моделям в нутриентами и пищеварительная сибиомедицинских исследованиях / под стема. -М; Изд-во МГГУ. 1997. 136 с. ред. Н.Н. Каркищенко, С.В. Грачева. -М.: Профиль-2С. 2010. 358 с.


Review

For citations:


Revyakin A.O., Karkischenko N.N., Shustov E.B., Karkishenko V.N., Ksenofontov D.A., Kasinskaya N.V. Features of distribution of metals in an organism of laboratory animals at different levels of their food consumption. Journal Biomed. 2013;1(3):82-90. (In Russ.)

Views: 220


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2074-5982 (Print)
ISSN 2713-0428 (Online)