Preview

Journal Biomed

Advanced search

The method of staining and differentiation of microorganisms using the plant-based dye

Abstract

The new method of identification of microorganisms in simple and complex schemes of staining, including differentiation of gram-positive, gram-negative and acid-resistant bacteria using the dye with basic properties based on the ethanol extract of chokeberry, is proposed. The structure of the coloring pigment of the new dye - cyanidine - has the positively charged oxygen that forms donor-acceptor bonds with the copper atom of the copper sulphate. As a result of this interaction, basophilic structures of cells and microorganisms are stained. It should be noted that the chemical structure of cyanidine and of the main microbiological dyes cresil violet and methylene blue have pronounced similarity that confirms the possibility of using a new vegetable dye in microbiological studies.

About the Authors

T. A. Ishunina
ФГБОУ ВО «Курский государственный медицинский университет» Минздрава России
Russian Federation


A. V. Shevchenko
ФГБОУ ВО «Курский государственный медицинский университет» Минздрава России
Russian Federation


P. V. Kalutskii
ФГБОУ ВО «Курский государственный медицинский университет» Минздрава России
Russian Federation


O. A. Medvedev
ФГБОУ ВО «Курский государственный медицинский университет» Минздрава России
Russian Federation


References

1. Болотов В.М., Комарова Е.В., Филатова Е.С., Хрипушин В.В. Цветометрические характеристики композиционных каротиноидно-антоциановых экстрактов растительного сырья // Химия растительного сырья. - 2016. - № 1. - С. 127-134.

2. Борисов Л.Б., Козьмин-Соколов Б.Н., Фрейдлин И.С., Фёдорова З.Ф. Руководство к лабораторным занятиям по микробиологии (для мед. ин-тов) / Под ред. Л.Б. Борисова. - М.: Медицина. - 1979. - 286 с.

3. Дейнека Л.А., Шапошников А.А., Дейнека В.И., Сорокопудов В.Н. Антоцианы: природные антиоксиданты и не только // Научные ведомости БелГУ. Сер. Медицина. Фармация. - 2006. - Т. 2. - № 4. - С. 92-100.

4. Ишунина Т.А. Гистологические красители на основе экстрактов ягод винограда и чёрной смородины // Морфологические ведомости. - 2015. - № 4. - С. 65-68.

5. Ишунина Т.А., Боева С.Г. Разработка технологии приготовления и применения гистологических красителей на основе экстрактов бузины чёрной, бархатцев распростёртых и донника лекарственного // Химия растительного сырья. - 2017. - № 2. - С. 163-169.

6. Ишунина Т.А., Моспанова А.А., Архипова А.Г. Применение экстрактов цветков георгины, розы и пиона для гистологического окрашивания // Химия растительного сырья. - 2017. - № 3. - С. 221-226.

7. Ишунина Т.А., Солоненко О.В. Гистологический краситель на основе антоцианов ягод черноплодной рябины (Aronia melanocarpa) // Морфологические ведомости. - 2014. - № 4. - С. 58-61.

8. Кубегекова Н.Г., Росляков А.А., Рыстаева Р.А., Белоусов В.Д. Способ диагностики бактериальных микроорганизмов в патологическом материале из органов рыб, птиц, животных // Патент Республики Казахстан № 25877. - 2012.

9. Мавзютов А.Р., Туйгунов М.М., Габидуллин З.Г., Гашимова Д.Т., Булгаков А.К., Абдрахманов А.М., Хомякова Т.Р., Хасанова С.Г. Способ дифференцирования грамположительных и грамотрицательных бактерий рода Trichomonas // Патент РФ № 2179580. - 2002.

10. Один А.П. Преимущества использования этилового спирта как экстрагента для получения красных антоциановых красителей из растительного сырья // Известия вузов. Пищевая технология. - 2004. - № 4. - С. 46-48.

11. Писарев Д.И., Новиков О.О., Селютин О.А., Писарева Н.А. Биологическая активность полифенолов растительного происхождения: перспектива использования антоцианов в медицинской практике // Научные ведомости БелГУ. Сер. Медицина. Фармация. - 2012. - Т. 10. - № 18/2. - С. 17-24.

12. Полина С.А., Хмарская Н.Е., Ефремов А.А. Сравнительный анализ условий экстракционного извлечения антоцианов Aronia melanocarpa Сибирского региона // Журнал Сибирского Федерального Университета. Химия. - 2015. - Т. 8. - № 2. - С. 222-231.

13. Oszmianski J., Sapis J. Anthocyanins in fruits of Aronia melanocarpa (chokeberry) // J. Food Sci. - 1988. - V. 53. - No. 4. - Pp. 1241-42.

14. Bolotov V.M., Komarova E.V., Filatova E.S., Khripushin V.V. Tsvetometricheskie kharakteristiki kompozitsionnykh karotinoidno-antotsianovykh ehkstraktov rastitel'nogo syr'ya [Colorimetric characteristics of composite carotenoid-anthocyanin extracts of plant materials]. Khimiya rastitel'nogo syr'ya [Chemistry of plant materials]. 2016. No. 1. Pp. 127-134. (In Russian).

15. Borisov L.B., Koz'min-Sokolov B.N., Frejdlin I.S., Fyodorova Z.F. Rukovodstvo k laboratornym zanyatiyam po mikrobiologii (dlya med. in-tov) [Guide to laboratory studies in microbiology (for medical institutes)]. Ed. by L.B. Borisov. Moscow: Meditsina. 1979. 286 p. (In Russian).

16. Dejneka L.А., Shaposhnikov А.А., Dejneka V.I., Sorokopudov V.N. Аntotsiany: prirodnye antioksidanty i ne tol'ko [Anthocyanins: natural antioxidants and not only]. Nauchnye vedomosti BelGU. Ser. Meditsina. Farmatsiya [Scientific statements of Belgorod State University. Series Medicine, Pharmacy]. 2006. V. 2. No. 4. Pp. 92-100. (In Russian).

17. Ishunina T.А. Gistologicheskie krasiteli na osnove ehkstraktov yagod vinograda i chyornoj smorodiny [Histological dyes based on extracts of grapes and black currant berries]. Morfologicheskie vedomosti [Morphological statements]. 2015. No. 4. Pp. 65-68. (In Russian).

18. Ishunina T.А., Boeva S.G. Razrabotka tekhnologii prigotovleniya i primeneniya gistologicheskikh krasitelej na osnove ehkstraktov buziny chyornoj, barkhattsev rasprostyortykh i donnika lekarstvennogo [Development of technology for the preparation and use of histological dyes based on extracts of black elderberry, marigold spread and clover medicinal]. Khimiya rastitel'nogo syr'ya [Chemistry of plant materials]. 2017. No. 2. Pp. 163-169. (In Russian).

19. Ishunina T.А., Mospanova А.А., Аrkhipova А.G. Primenenie ehkstraktov tsvetkov georginy, rozy i piona dlya gistologicheskogo okrashivaniya [Use of dahlia, rose and peony flower extracts for histological staining]. Khimiya rastitel'nogo syr'ya [Chemistry of plant materials]. 2017. No. 3. Pp. 221-226. (In Russian).

20. Ishunina T.А., Solonenko O.V. Gistologicheskij krasitel' na osnove antotsianov yagod chernoplodnoj ryabiny (Aronia melanocarpa) [Histological dye based on anthocyanin berries of Aronia rowan (Aronia melanocarpa)]. Morfologicheskie vedomosti [Morphological statements]. 2014. No. 4. Pp. 58-61. (In Russian).

21. Kubegekova N.G., Roslyakov А.А., Rystaeva R.А., Belousov V.D. Sposob diagnostiki bakterial'nykh mikroorganizmov v patologicheskom materiale iz organov ryb, ptits, zhivotnykh [Method for the diagnosis of bacterial microorganisms in the pathological material from the organs of fish, birds, animals]. Patent of Kazakhstan Republic № 25877. 2012. (In Russian).

22. Mavzyutov А.R., Tujgunov M.M., Gabidullin Z.G., Gashimova D.T., Bulgakov А.K., Аbdrakhmanov А.M., Khomyakova T.R., Khasanova S.G. Sposob differentsirovaniya grampolozhitel'nykh i gramotritsatel'nykh bakterij roda Trichomonas [The method of differentiation of gram-positive and gram-negative bacteria of the genus Trichomonas]. Patent of RF № 2179580. 2002. (In Russian).

23. Odin А.P. Preimushhestva ispol'zovaniya ehtilovogo spirta kak ehkstragenta dlya polucheniya krasnykh antotsianovykh krasitelej iz rastitel'nogo syr'ya [The advantages of using ethyl alcohol as an extractant for the production of red anthocyanin dyes from plant materials]. Izvestiya vuzov. Pishhevaya tekhnologiya [News of universities. Food technology]. 2004. No. 4. Pp. 46-48. (In Russian).

24. Pisarev D.I., Novikov O.O., Selyutin O.А., Pisareva N.А. Biologicheskaya aktivnost' polifenolov rastitel'nogo proiskhozhdeniya: perspektiva ispol'zovaniya antotsianov v meditsinskoj praktike [Biological activity of plant polyphenols: the prospect of using anthocyanins in medical practice]. Nauchnye vedomosti BelGU. Ser. Meditsina. Farmatsiya [Scientific statements of Belgorod State University. Series Medicine, Pharmacy]. 2012. V. 10. No. 18/2. Pp. 17-24. (In Russian).

25. Polina S.А., Khmarskaya N.E., Efremov А.А. Sravnitel'nyj analiz uslovij ehkstraktsionnogo izvlecheniya antotsianov Aronia melanocarpa Sibirskogo regiona // Zhurnal Sibirskogo Federal'nogo Universiteta [Comparative analysis of the extraction conditions of anthocyanin extraction of Aronia melanocarpa in the Siberian region]. Khimiya [Chemistry]. 2015. V. 8. No. 2. Pp. 222-231. (In Russian).

26. Oszmianski J., Sapis J. Anthocyanins in fruits of Aronia melanocarpa (chokeberry). J. Food Sci. 1988. V. 53. No. 4. Pp. 1241-42.


Review

For citations:


Ishunina T.A., Shevchenko A.V., Kalutskii P.V., Medvedev O.A. The method of staining and differentiation of microorganisms using the plant-based dye. Journal Biomed. 2018;(4):72-78. (In Russ.)

Views: 305


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2074-5982 (Print)
ISSN 2713-0428 (Online)