Preview

Journal Biomed

Advanced search

The role of endogenous formations in the formation of chyme in fish and birds

Abstract

The structure of the chyme of the gastrointestinal tract and the mechanisms of its formation were studied in experiments on different classes of vertebrates. The authors have developed a technique of separation the chyme to endogenous and exogenous formations to determine the ratio of these chyme formations in different parts of the gastrointestinal tract of said animal. Found that chyme weight at 85-99% consists of hydrated cavitary mucus complex composition, which was named "a dense endogenous fraction" (DEF), and 1-16% of the food particles. The authors hypothesize that DEF plays an important role in texturing the structure of the chyme and is the main endogenous formation of organizing luminal hydrolysis and provide directional movement of nutrients to the apical surface of enterocytes.

About the Authors

E. P. Polyakova
ФГБОУ ВПО Российский государственный аграрный университет - Московская сельскохозяйственная академия имени К.А. Тимирязева, Москва
Russian Federation


M. E. Barbosova
ФГБОУ ВПО Российский государственный аграрный университет - Московская сельскохозяйственная академия имени К.А. Тимирязева, Москва
Russian Federation


L. Kh. Kazakova
ФГБОУ ВПО Российский государственный аграрный университет - Московская сельскохозяйственная академия имени К.А. Тимирязева, Москва
Russian Federation


References

1. Алиев А.А. Обмен веществ у жвачных животных. - М. НИЦ «Инженер». 1997.

2. Вазина А.А., Симонова Н.Б., Герасимов В.С., Полякова Е.П. Изучение слизей разных отделов ЖКТ мнтодом малоугловой рентгеновской дифракции. Российский журнал гастроэнтерологии, гепатологии, колопроктологии. Прил. 17. Т. ХII. № 5 (Мат-лы 8 Российской гастроэнтерологической недели). - М. 2002.

3. Гальперин Ю.М., Лазарев П.И. Пищеварение и гомеостаз. - М.: Наука. 1986. 304 с.

4. Георгиевский В.И., Полякова Е.П. Кишечный химус и процессы всасывания: новые аспекты // Актуальные проблемы биологии в животноводстве. - Боровск. 1997. 128 с.

5. Георгиевский В.И., Полякова Е.П., Шевелёв Н.С. Динамика формирования химуса в желудочно-кишечном тракте жвачных // Российский журнал гастроэнтерологии, гепатологии и колопроктологии. Прилож. 11. Т. Х. № 5. (Мат-лы 6 гастроэнтерологической недели). - М. 2000. С. 50.

6. Железная А.Н. Муцины - новый подкласс гликопротеидов // Успехи биологии. 1997. Т. 37. С. 115-146.

7. Полякова Е.П., Ксенофонтов Д.А., Барбосова М.Е. Абсорбция аминокислот, кальция и марганца в разных отделах желудочно-кишечного тракта кур в зависимости от уровня марганца в рационе // Проблемы биологии продуктивных животных. 2013. № 1. С. 75-84.

8. Ревякин А.О. Энтеральный обмен и абсорбция минеральных элементов у коз при различном содержании цинка в рационе: дисс… канд. биол. наук - 03.00.13. - М. 2006. 120 с.

9. Симонова Н.Б., Полякова Е.П. Рентгенодифракционное и рентгенофлуоресцентное исследование слизей разных отделов желудочно-кишечного тракта кролика (Мат-лы национальной конференции по применению рентгеновского, синхротронного излучения нейтронов и электронов для исследования материалов). - М. 2003. 163 с.

10. Синещёков А.Д. Биология питания сельскохозяйственных животных. - М.: Колос. 1965. 145 с.

11. Уголев А.М. Мембранное пищеварение. - Л.: Наука. 1972. 358 с.

12. Шевелёв Н.С., Полякова Е.П., Лабунская Н.А. Слизистые образования и их роль в обмене минеральных элементов у валухов // Доклады ТСХА. - М.: Изд. МСХА. 2002. Вып. 274. С. 205-210.

13. Шлыгин Г.К. Межорганный обмен нутриентами и пищеварительная система. - М.: Изд-во МГУ. 1997. 136 с.

14. Allen A., Carroll N.J.H., Hirst B.H., Kaura R. High viscosity mucus glicoproteins aggregate in cat gastric juice following secretion // J. Physiol. 1984. Vol. 349. P. 111-116.


Review

For citations:


Polyakova E.P., Barbosova M.E., Kazakova L.Kh. The role of endogenous formations in the formation of chyme in fish and birds. Journal Biomed. 2014;1(4):70-79. (In Russ.)

Views: 217


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2074-5982 (Print)
ISSN 2713-0428 (Online)